lezingen

Wie mij vraagt wat ik het mooiste vind om te doen, antwoord ik: verhalen vertellen over Italië en het Vaticaan.

Over de vaak onbegrijpelijke politiek, de witte, zwarte en vooral grijze economie, de verwevenheid tussen maffia en maatschappij. Over de onverwachte overeenkomsten en verschillen tussen Nederlanders en Italianen. Over de dynamiek en de voortreffelijkheid van een ondernemend volk in een land vol problemen.

Italië en, niet te vergeten, de wondere wereld van het Vaticaan zijn fascinerend. En niets is mooier dan mensen een kijkje achter de schermen te geven en zo iets van de raadselen ervan te ontsluieren.

Ervaren spreker

Al jaren geef ik met regelmaat lezingen voor kleine en grote gezelschappen. Zowel in Nederland als in Italië. Als onderdeel van een georganiseerde reis of incentive of als een zelfstandig evenement.

Meer weten? Contact: andrea.vreede@gmail.com

 1. Paus Franciscus en het Vaticaan

  Sinds maart 2013 waait er een nieuwe wind door de Rooms-Katholieke Kerk. In stijl en presentatie verschilt paus Franciscus in hoge mate van zijn voorganger Benedictus XVI. De Argentijnse paus wil een ingrijpende cultuurverandering binnen de Kerk in hang zetten. Gaat hem dat lukken?

  lees verder
 2. Italië en de maffia

  Het is Italië’s minst geliefde exportartikel. Maar ook een onderdeel van vooral het zuiden dat buiten de grenzen veel mensen mateloos fascineert. De maffia, of liever maffia’s, want behalve de Siciliaanse Cosa Nostra kent Italië ook o.a. de Camorra in en rond Napels en de ‘Ndrangheta in Calabrië.

  lees verder
 3. Italië en het populistische experiment, deel 2

  Slechts 14 maanden heeft het eerste populistische experiment van Italië geduurd. In juni 2018 onderschreven de Vijfsterrenbeweging van politiek leider Luigi Di Maio en de Lega van Matteo Salvini een "contract" om samen te regeren. Scheidsrechter in dit moeizame samenwerkingsverband was de buitenstaander Giuseppe Conte, een tot dan toe vrijwel onbekende hoogleraar privaatrecht.

   

  lees verder
 4. Hedendaags Italië

  Het Italië van de 21ste eeuw is een land met vele verschillende kanten. Of beter, een land met vele regio's of gewesten die onderling sterk van elkaar verschillen in tradities, levensstijl en, natuurlijk, keuken. Bindmiddel en vangnet in deze maatschappij is nog altijd de familie. Contacten en vriendschapsnetwerken zijn vaak de enige manier om vooruit te komen. Vele, vooral jonge, Italianen emigreren naar andere landen om carrière te kunnen maken. 

  lees verder